Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Κυβερνητικό «μπλακ άουτ» προκαλούν η καθημερινότητα και οι διακοπές ρεύματος

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Η σκληρή καθημερινότητα είναι παρούσα και απειλεί την δικομματική κυβέρνηση, η οποία εκτός από την τρόικα έχει να αντιμετωπίσει και τα πολλαπλά προβλήματα των πολιτών σε τομείς όπως η υγεία που η συνεχιζόμενη απεργία των ιατρών του ΕΟΠΠΥ δημιουργεί μείζον θέμα.


Παράλληλα, ο χιονιάς ήρθε και ο κυβερνητικός συνασπισμός πιάστηκε απροετοίμαστος και προσπαθεί με ανακοινώσεις και δελτία τύπου να δώσει λύσεις σε ένα μείζον ζήτημα όπως είναι αυτό των μαζικών διακοπών ρεύματος.

Παρά την πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ρυθμίσει το ζήτημα των διακοπών ρεύματος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η χθεσινοβραδινή παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη στο δελτίο ειδήσεων του MEGA, χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ως τραγική και ουσιαστικά άδειασε τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό. Και αυτό, διότι ανέδειξε το στοιχείο πως η επανασύνδεση ρεύματος θα γίνει σε λίγες χιλιάδες, υπολογίζεται σε περίπου 25.000-30.000, παρά το γεγονός ότι η διακοπή έχει γίνει σε περισσότερους από 300.000 συμπολίτες μας.

Η κυβέρνηση, δείχνει να είναι εντελώς απροετοίμαστη και χωρίς να έχει σχέδιο, αφού την έχει απορροφήσει πλήρως η συζήτηση με την τρόικα εις βάρος της καθημερινότητας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι από τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επανασύνδεση του ρεύματος, μένουν εκτός νυμφώνος πάρα πολλές χιλιάδες ανέργων και φτωχών (ειδικά όσους έχασαν τη δουλειά τους το τρέχον οικονομικό έτος).

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η ανάθεση των αρμοδιοτήτων έχει γίνει στους δήμους, που δεν έχουν την τεχνική δυνατότητα να φέρουν σε πέρας την διαδικασία, ενώ εκτιμάται ότι είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί, την ώρα ακριβώς που οι ανάγκες είναι επείγουσες.

Την ίδια στιγμή που η χώρα είναι στην… κατάψυξη λόγω του ψύχους και του χιονιά και πολλοί συμπολίτες μας είναι χωρίς ρεύμα και πετρέλαιο, ο υπουργός Οικονομικών εμμένει να παίζει το επικοινωνιακό χαρτί της «σκληρής διαπραγμάτευσης», όπως φάνηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικάνικο ΜΜΕ.

«Έχω εξηγήσει τα κοινωνικά όρια των μέτρων λιτότητας και γι’ αυτό δεν θέλουμε να πάρουμε άλλα μέτρα λιτότητας» είπε και έκανε λόγο για σταθεροποίηση της οικονομίας, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το 2014.

Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί και την εμπλοκή που υπάρχει με την τρόικα που έχει στυλώσει τα πόδια, ενώ ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος πως θα εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που υπάρχει.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι όμως ότι παρά την νέα απολογία του ΔΝΤ για το λάθος που έχει κάνει στο ζήτημα της Ελλάδας με την δημόσια παραδοχή της γενικής του διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ, η κυβέρνηση των Αθηνών δεν δείχνει καμία διάθεση να αναδείξει το λάθος και να επενδύσει σε αυτό και δεν υπήρξε καμία επίσημη απάντηση ή διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου ή το υπουργείο Οικονομικών.              Πηγη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου