Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ντάισελμπλουμ: Σχεδόν αδύνατη η συμφωνία τώρα με την τρόικα

Τον Ιανουάριο φαίνεται ότι μετατίθεται η επίτευξη της κρίσιμης συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «δύσκολη αν όχι αδύνατη» την ολοκλήρωση, εντός του έτους, της τέταρτης αξιολόγησης των εκπροσώπων των δανειστών. Ανακοίνωσε την επιστροφή κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα την Τρίτη ώστε να αξιολογηθεί η πρόοδος της εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

 Γερούν Ντάισελμπλουμ (REUTERS/Francois Lenoir)
Γερούν Ντάισελμπλουμ (REUTERS/Francois Lenoir)
«Θα πάνε στην Αθήνα αύριο για να συνεχίσουν να εργάζονται με τις ελληνικές αρχές για να επιλύσουν όσα θέματα είναι δυνατόν το αργότερο ως τα τέλη της χρονιάς», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι απαιτείται περαιτέρω πρόοδος. Εξέφρασε την ελπίδα να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εντός του 2013, επισημαίνοντας ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει η χώρα μας να ανταποκριθεί και στον τελευταίο όρο της τρίτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος, που είναι η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών.

«Έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών και γνωρίζουμε πόσο λεπτή είναι η πολιτική κατάσταση στη χώρα» δήλωσε ο Γ. Ντάϊσελμπλουμ, αναγνωρίζοντας ότι τα μέτρα λιτότητας είναι λογικό να δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις.  Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαρθρωτικές ενέργειες που πρέπει να προωθηθούν και να ολοκληρωθούν.

«Είναι βέβαιο ότι νέα μέτρα δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση των κοινωνικών εντάσεων και γι' αυτό δεν ζητάμε κάτι περισσότερο από αυτά που έχουν συμφωνηθεί» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

O ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι η τρόικα αναμένει την επικύρωση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή μέχρι το τέλος του έτους. Υπογράμμισε ότι πρέπει να προωθηθούν με αποφασιστικότητα οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι είναι πιθανό να εκταμιευτεί η δόση του ενός δισ. ευρώ εντός του Δεκεμβρίου. 

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης ενέκριναν επί της αρχής την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 100 εκατ. ευρώ για την Κύπρο, καθώς και την τελευταία έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος της Ιρλανδίας, εγκωμιάζοντας τις προσπάθειες των δύο χωρών.

Newsroom Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου