Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΚΙ ΕΝΩ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης το ΔΝΤ με Βερολίνο και Βρυξέλλες

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Άλλο ένα επεισόδιο του σίριαλ της αντιπαράθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο σημειώθηκε σήμερα, με το ΔΝΤ να ρίχνει «καρφιά» κατά των Ευρωπαίων για τη διαχείριση της κρίσης.


Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handesblatt αποτυπώνει με σαφήνεια τις «άγριες διαθέσεις» του Ταμείου έναντι του Βερολίνου. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι «αμφισβητεί την διαχείριση της κρίσης που ακολούθησε η Μέρκελ» προσθέτοντας ότι στο επίκεντρο σχεδίου, που θα κατατεθεί σύντομα στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ, τίθεται το «τάιμινγκ» της αναδιάρθρωσης του χρέους των προβληματικών χωρών. 

Στόχος του σχεδίου είναι να πείθονται οι πιστωτές να παραιτούνται εγκαίρως από μέρος των αξιώσεών τους, με την αναδιάρθρωση του χρέους να είναι η προϋπόθεση για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας εκ μέρους του Ταμείου. 

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας υπενθυμίζεται η δήλωση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον κατά τη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία «οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να μην "εγκαταλείπουν το πλοίο" κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσαρμογής των υπερχρεωμένων χωρών». 

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στο φως της δημοσιότητας λίγο πριν τεθεί εκ νέου επί τάπητος το «καυτό» ζήτημα τους ελληνικού χρέους για το οποίο ΔΝΤ και Γερμανία έχουν διαφωνήσει δημοσίως και όχι με τον πιο διακριτικό τρόπο. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές φωνές που θέλουν «αποδόμηση» της τρόικας και παραμονή των μηχανισμών στήριξης για ευρωπαϊκές χώρες στη Γηραιά Ήπειρο.

Παράλληλα, δεν είναι πολύς ο καιρός από τη μέρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ακολουθώντας το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, έριξε βολές κατά του Βερολίνου σχετικά με το ύψος-ρεκόρ των εξαγωγών, που όπως υποστήριξε προκαλεί ανισορροπίες στην ευρωζώνη, «φρενάροντας» την ανάκαμψη προς όφελος της Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι σήμερα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε νέες αιχμές προς τους Ευρωπαίους τονίζοντας ότι η κρίση στη νομισματική ένωση δεν έχει λήξει, κάνοντας λόγο για «αβέβαιες προοπτικές» εάν «ν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν μέτρα για να τονώσουν την ανάπτυξη και να καταπολεμήσουν την ανεργία των νέων».

Η κυρία Λαγκάρντ, μάλιστα, μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το MNI, κάλεσε την ΕΚΤ να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για όσο καιρό χρειαστεί, θέση που «ξορκίζει» το Βερολίνο. Παράλληλα, προχώρησε ακόμα παραπέρα, αναφέροντας ότι μπορεί να υπάρχει χώρος για να χαλαρώσουν οι στόχοι για το έλλειμμα αν δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Η έκβαση της διαφαινόμενης σύγκρουσης, φυσικά, είναι πολύ νωρίς να προβλεφθεί, αφού οι έντονες αντιπαραθέσεις, πολλές φορές, χρησιμοποιούνται για επικοινωνιακούς σκοπούς, δίνοντας τη θέση τους σε «βελούδινους» συμβιβασμούς.
                                                                      πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου