Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΡΕΚΟΡ ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΜΕ ΚΑΛΠΑΖΟΝΤΑ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ!!!

ΠΡΙΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ''ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ'' ΚΑΙ ΤΙ Ο ''ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ'' 

Αποπληθωρισμός είναι ουσιαστικά το αντίθετο του πληθωρισμού. 
Είναι μία κατάσταση στην οποία ο μέσος όρος των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών, αντί για να ανεβαίνουν κάθε χρόνο, πέφτουν. Δηλαδή στον αποπληθωρισμό, έχουμε αρνητικό πρόσημο. 


Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι βάζει την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο: εξαιτίας του αποπληθωρισμού, ο κόσμος δεν αγοράζει περιμένοντας οι τιμές να πέσουν κι άλλο (και εξαιτίας των μειωμένων του εισοδημάτων εξαιτίας αυτού), με αποτέλεσμα να έχουμε επιβράδυνση των επενδύσεων όπως επίσης και οι πωλητές να μειώνουν κι άλλο τις τιμές τους (εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης). 

Αυτό συμβαίνει συνέχεια με αποτέλεσμα η οικονομία να υποβαθμίζεται (λιγότερες πωλήσεις σε πιο χαμηλές τιμές, άρα: λιγότερα έσοδα και για το κράτος, μείωση μισθών, απολύσεις, κλπ κλπ). 

Οπότε δεν είναι κάτι καλό. 

Είδαμε τι είναι αποπληθωρισμός, διαβάστε στη συνέχεια

Πληθωρισμός είναι μία κατάσταση στην οικονομία, η οποία ουσιαστικά "υποβαθμίζει" τα χρήματα, αφού αυξάνονται σταθερά οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών που αγοράζουμε. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι βάσει πληθωρισμού, κάθε χρόνο και κατά μέσο όρο, οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνονται και γίνονται πιο ακριβές για την τσέπη μας: με τα ίδια λεφτά σε σχέση πχ με πέρυσι, αγοράζουμε λιγότερα πράγματα. 

Αυτό μπορεί να συμβεί και εξαιτίας της αλλαγής της σχέσης προσφοράς-ζήτησης (αν αυξηθεί η ζήτηση αυξάνεται και ο πληθωρισμός), είτε και εξαιτίας του πόσου χρήματος έχει πέσει στην αγορά. 

Έτσι για παράδειγμα αν ο πληθωρισμός είναι 2%, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, οι τιμές όλων των αγαθών θα αυξάνονται κατά 2%.


- Μείωση 2,9% των τιμών καταναλωτή 
- Ρεκόρ αποπληθωρισμού γυρίζει την Ελλάδα πίσω στο ... 1962! 
- Ο μεγαλύτερος αποπληθωρισμός που έχει σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία 51 χρόνια καταγράφηκε στην Ελλάδα το Νοέμβριο

Ο μεγαλύτερος αποπληθωρισμός που έχει σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία 51 χρόνια καταγράφηκε στην Ελλάδα το Νοέμβριο, με τις τιμές καταναλωτή να μειώνονται κατά 2,9%, έπειτα από μείωση 2% τον Οκτώβριο και τις αποπληθωριστικές πιέσεις να συνεχίζονται για ένατο διαδοχικό μήνα.

Το προηγούμενο χαμηλότερο ποσοστό του πληθωρισμού ήταν τον Φεβρουάριο 1962 (πτώση κατά 2,1%), ενώ, παράλληλα, με τη μείωση του Νοεμβρίου, ο πληθωρισμός διατηρείται σε αρνητικό επίπεδο για ένατο συνεχόμενο μήνα (το προηγούμενο «ρεκόρ» ήταν οι οκτώ συνεχείς μήνες).

Πάντως, «μελανό» σημείο παραμένουν οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κατά 18,7% σε ετήσια βάση, ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι ανατιμήσεις στα φάρμακα (κατά 25,3%, σε ετήσια βάση).

Ανατιμήσεις καταγράφηκαν, επίσης, στα καπνικά προϊόντα (4,7%), στις νωπές πατάτες (4,5%), στο νωπό μοσχάρι (2,1%) και στα γαλακτοκομικά-αυγά (1,7%).

Στον αντίποδα, λόγω των μειώσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλήθηκε φθηνότερα κατά 3,4%, σε σχέση με τον Νοέμβριο πέρυσι.

Ειδικότερα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανακοινώθηκαν τα εξής:

Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Νοεμβρίου 2013, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2012, προκύπτει μείωση 2,9% έναντι αύξησης 1%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Η μείωση αυτή, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές :

1. Από τις μειώσεις των δεικτών :

α) Κατά 1,2% της ομάδας «Διατροφή και ΅η αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα νωπά ψάρια, νωπά λαχανικά, νωπά φρούτα, δημητριακά και παρασκευάσματα, νωπό μοσχάρι, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων, ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά και νωπές πατάτες.

β) Κατά 11,5% της ομάδας « Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 0,5% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τι΅ών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και του πετρελαίου θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τι΅ών στον ηλεκτρισ΅ό.

δ) Κατά 3,6% της ο΅άδας «ιαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τι΅ών στα είδη: έπιπλα- καλύ΅΅ατα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, οικιακές συσκευές, είδη ά΅εσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

ε) Κατά 2,7% της ο΅άδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης, κυρίως, των τι΅ών των αυτοκινήτων και των καυσί΅ων αυτοκινήτου (βενζίνης).

στ) Κατά 4,2% της ο΅άδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τι΅ών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

ζ) Κατά 3,1% της ο΅άδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τι΅ών του οπτικοακουστικού εξοπλισ΅ού- υπολογιστών, των υπηρεσιών αναψυχής, των βιβλίων, των ανθέων και του πακέτου διακοπών.

η) Κατά 4,2% της ο΅άδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τι΅ών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ.

θ) Κατά 2,9% της ο΅άδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω μείωσης, κυρίως, των τι΅ών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων.

ι) Κατά 4,9% της ο΅άδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τι΅ών των κουρείων- κο΅΅ωτηρίων, των ειδών ατο΅ικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων μεταφορών.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 3,5% της ο΅άδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τι΅ών των τσιγάρων.

β) Κατά 0,3% της ο΅άδας «Υγεία», λόγω αύξησης, κυρίως, των τι΅ών των φαρ΅άκων. Μέρος της αύξησης αυτής, αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τι΅ών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες νοσοκομείων και κλινικών.

Ο γενικός δείκτης, το Νοέμβριο 2013 σε σύγκριση ΅ε τον Οκτώβριο 2013, παρουσίασε μείωση 1,4%, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Εξάλλου, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε το Νοέμβριο κατά 2,9%, από μείωση 1,9% τον Οκτώβριο και έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Το Νοέμβριο, σε σύγκριση ΅ε τον Οκτώβριο, παρουσίασε μείωση 1,3%, έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.         πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου