Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Με το βλέμμα στους πλειστηριασμούς η τρόικα

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την κυβέρνηση να ρίχνει τους τόνους και τις προσδοκίες, καθώς οι δανειστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις απαιτήσεις τους.


Το μεσημέρι στις 3.00 το κλιμάκιο των ελεγκτών θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί και με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Κεντρικό αντικείμενο συζήτησες αναμένεται να είναι η Αμυντική Βιομηχανία με στόχο την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που καθυστερεί από τον περασμένο Ιούνιο.

Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει όπως άλλωστε και η κα Μέρκελ ότι Ελλάδα δεν θα πρέπει να βαρύνεται με τις δικές της εκκρεμότητες όταν αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. Καθώς όμως μένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες για να κλείσει η ελληνική βουλή και οι κοινοτικές υπηρεσίες για τις διακοπές των Χριστουγέννων είναι απίθανο να κλείσει η διαπραγμάτευση για το σύνολο των θεμάτων που εκκρεμούν. Εκτός αν η κυβέρνηση υποχωρήσει πλήρως στις απαιτήσεις της Τρόικας.

Στις συμπληγάδες η κυβέρνηση

Έντονη πίεση δέχεται η κυβέρνηση, καθώς από τη μια θέλει να κλείσει η συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών και από την άλλη οι βουλευτές της είναι δυσαρεστημένοι και εξαρτούν την στάση τους από τις τελικές ρυθμίσεις που θα φέρει.

Στην προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα και να βρει τη χρυσή τομή καθυστερεί να φέρει τα κρίσιμα νομοσχέδια.

Το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ακινήτων δεν κατατέθηκε χθες ενώ έχει μπλοκαριστεί και το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Παράλληλα είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία για τους πλειστηριασμούς αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει στην άρση της προστασίας που ζητά η Τρόικα.

Ένα σενάριο είναι τα νομοσχέδια να έλθουν την τελευταία εβδομάδα με τη διαδικασία του επείγοντος ενώ οι πλειστηριασμοί να ρυθμιστούν με προεδρικό διάταγμα χωρίς να περάσουν από συζήτηση.

Παράλληλα, το πολιτικό κλίμα βαραίνει από την συζήτηση στην Βουλή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων. Οι βουλευτές της ΝΔ είναι δυσαρεστημένοι καθώς θα αναγκαστούν να στηρίξουν τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο για ένα θέμα που παλαιότερα είχε αναδείξει η γαλάζια ηγεσία. «Ο κ. Βενιζέλος θα μας βουλιάξει μαζί του» λέγεται όλο και πιο συχνά μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ. Δυσαρέσκεια όμως υπάρχει και στην άλλη πλευρά καθώς δεν είναι λίγοι οι "πράσινοι" που θεωρούν ότι «το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να γίνει συνιστώσα της ΝΔ».                   πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου