Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Η Aστυνομία της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιεί χαλασμένα αλκοολόμετρα για έλεγχους;

Μποτιλιάρισμα, ταλαιπωρίες οδηγών και επιβατών οχημάτων, εκνευρισμούς και πολλά παράπονα συνάντησα την Παρασκευή το βράδυ στην Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα στις περιοχές Δικαστηρίων και Σφαγείων,όπου τρία κλιμάκια της τροχαίας έκαναν αλκοτέστ στους διερχόμενους οδηγούς αυτοκινήτων, σταματώντας πάνω από 1.000 αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα η μεγάλη ουρά από σταματημένα Ι.Χ στην περιοχή.


Από τον δήθεν επιστημονικό τεστ μετρήσεις για τα επίπεδα αλκοόλ ,όλοι οι οδηγοί των οχημάτων είχαν πολλά παράπονα, διότι οι συσκευές αλκοολόμετρα που χρησιμοποιεί η τροχαία ήταν χαλασμένα.

Για παράδειγμα, σε έλεγχο που έγινε σε έναν εκ των οδηγών αυτοκινήτων ,το μηχάνημα που φύσηξε, έδειξε ότι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ ήταν 0,24 gr/l) που είναι και το όριο, εντούτοις, ο αξιωματικός υπηρεσίας είπε στον οδηγό “κύριε, θα πρέπει να περιμένετε μισή ώρα για να κάνουμε και δεύτερο αλκοτέστ”.
Μετά από μισή ώρα ( και όχι 15λεπτά όπως ορίζει η χρήση του ) για να μετρηθεί ξανά το όριο αλκοόλ στον ίδιο οδηγό , ο αξιωματικός χτυπούσε επίμονα το μηχάνημα με την παλάμη του για να ξεκολλήσει η βελόνα η όποια εντελή σταμάτησε στις ενδείξεως 0,27 gr/l) περιεκτικότητα αλκοόλ.

Δηλαδή ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο που είναι για την Ελλάδα 0,25 gr/l)

Το απαράδεκτο γεγονός αυτό , εκνεύρισε τον οδηγό και ζήτησε εξηγήσεις από τον αξιωματικό , οποίος και του απάντησε : “τι θέλετε τώρα, να σας ακινητοποιήσουμε το όχημα και να πάτε με ταξί στο σπίτι σας;;”
Έτσι ο οδηγός αφού δεν βρήκε άκρη με τις λανθασμένες μετρήσεις , παρέλαβε την επιταγή 210 Ευρώ. προστίμου του Κ.Ο.Κ

Στο μεταξύ, κάποιοι οδηγοί που ήταν ακινητοποιημένοι με τα οχήματα τους περιμένοντας να περάσουν από αλκοόλ έλεγχο , ειδοποίησαν τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη.

Όταν έφτασε ο δημοσιογράφος στην περιοχή , ο αξιωματικός τα πήρε στο κρανίο λέγοντας, “τι θέλετε κύριε, να σας κάνουμε έλεγχο και εσάς;;” , για να του απαντήσει ο δημοσιογράφους “Κύριε Αστυνόμε, ο καθένας κάνει την δουλειά του”.

Επί τις ουσίας, οι οδηγοί των οχημάτων είχαν δίκιο για τις συσκευές αλκοολόμετρα που ήταν χαλασμένα, γι΄ αυτό άλλωστε περίμεναν και στη ουρά τόση ώρα μέσα στην νύχτα να περάσουν από αλκοτέστ .

Επιπλέον, η όλη συμπεριφορά του εν λόγω αξιωματικού της Αστυνομίας, έδειχνε ένα άνθρωπο που κάνει κατάχρηση εξουσίας , βάζοντας περισσότερη φωτιά στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσα από τους εκνευρισμένους οδηγούς οχημάτων.

Έγκυρες πληροφορίες εκ των έσω του Δήμου Θεσσαλονίκης, αναφέρουν πως υπήρξε προ ημερών σύσκεψη του Δημάρχου με την Αστυνομική Διεύθυνση, κατά την οποία ο Δήμαρχος ζήτησε επιτακτικά, “βγάλτε κάποιο κλιμάκιο για να μαζέψουμε κανένα φράγκο»

Έτσι λοιπών μόνο την Παρασκευή το βράδυ απ΄ ότι πληροφορήθηκα, τα πρόστιμα που επέβαλε η τροχαία Θεσσαλονίκης, ξεπερνούσαν τις 150.000 Ευρώ . Και αν χτυπούσαν ακόμα ποιο επίμονα τις χαλασμένες συσκευές αλκοολόμετρου , τότε σίγουρα στα ταμεία του δήμου θα εισέρεε πολύ περισσότερο χρήμα από τους Έλληνες οδηγούς , χωρίς ωστόσο να έχει λύσει η πολιτεία με τα βαριά προστύμματα και την μύωση τροχείον ατυχημάτων , για το οποίο υποτίθεται γίνεται ο έλεγχος αλκοομέτρησης.

Προσοχή λοιπών, κάθε είδους έλεγχος στην πόλη , άνοιξα όρεξη στο Δήμο Θεσσαλονίκης για να αυξήσει τα έσοδα του και να κάνει μετά δήθεν κοινωνική πολιτική με αυτά τα λεφτά.

Πάντως, ακόμα και σωστά να λειτουργούσαν οι σκευές αλκοολόμετρα τις τροχαίας , η αξιόλογης ποσότητας αλκοόλ θα ήταν και πάλι με λάθος ενδείξεις, καθώς επιβάλλεται να γίνει 3 φόρες ο έλεγχος . Αν στο προέλεγχο η μέτρηση βγει πάνω από τα όρια που ορίζει ο νόμος για την επιβολή κυρώσεων, προβλέπεται και δεύτερη μέτρηση .

Τα δε στοιχεία που προκύπτουν από τη μέτρηση τυπώνονται σε ειδική απόδειξη, αποτελώντας τα τεκμήρια του ελέγχου. Μετά ακολουθεί και τρίτη μέτρηση, αφού έχουν μεσολαβήσει 16 λεπτά.

Tα αλκοολόμετρα, δεν μετράνε απευθείας το BAC ( Blood Alcohol Content.) που απαιτεί την ανάλυση αίματος. Αντιθέτως, κάνουν εκτίμηση του BAC μετρώντας μόνο το ποσοστό της αιθυλικής αλκοόλης στην αναπνοή.

Η απορρόφηση του αλκοόλ ξεκινά από 20 λεπτά (σε άδειο στομάχι), μέχρι 1,5 ώρα (σε γεμάτο στομάχι) μετά την τελευταία κατανάλωση. Το μέγιστο της απορρόφησης συμβαίνει μέσα στην πρώτη ώρα.

Αυτό σημαίνει, πως αν κάποιος καταναλώσει 1 ποτηράκι αλκοόλ και 5 λεπτά μετά πέσει σε έλεγχο τροχαίας οι μετρήσεις θα είναι πολύ υψηλές , ενώ μετά από μια ώρα ,τα επίπεδα είναι κάτω και από τα μισά .
Ουσιαστικά δηλαδή, καμία τέτοια συσκευή δε δίνει αποτελέσματα που να αποτελούν νομικό στοιχείο, η αιτία για βαριά προστίματα.

Όπως και να έχει, το θέμα , είναι πως τίποτα από τα παραπάνω δεν έγιναν όπως ορίζει ο νόμος , αλλά μόνο για εισπρακτικούς λόγους, αναστατώνοντας ωστόσο τους οδηγούς και επιβάτες που είτε πήγαιναν στα σπίτια τους, είτε για διασκέδαση , η νύχτα τους βγήκε ξινή και πολύ ακριβή.
                                                                                 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου